Birgitas blogg: Snälla Instagram – hjälp mig att döda DET

9.7.2020

Härom kvällen bryts sommarstiltjen av att min mobil plingar som besatt. För ett kort ögonblick tolkar jag det som en flod av nya bokningar och inviter (jo, jag kan ha slumrat till och lyckats förtränga vilken tid vi lever i). 

I vilket fall som helst hade jag fel. Rejält fel. Det var inte min mobil som blivit besatt, utan mitt Instagram-konto. Varje pling aviserade ett meddelande från en vän (eller en flyktig bekant) som undrade varför jag ville ha deras telefonnummer. Och varför jag ville att de skulle vara med i en tävling. Hade mitt konto möjligen blivit kapat? JAAAAA!!!!

Många skickade så kallade skärmdumpar för att visa att frågan faktiskt kom från mitt konto. Eller rättare från ett konto som såg exakt likadant ut som mitt. Men det fanns en liten skillnad; DET lade till ett extra e på slutet om/när någon började kommunicera. 

Skärmdump av konversation mellan vän och fejk-konto

Jag uppmanade alla som hörde av sig att blocka och döda DET. Sedan anmälde jag ”problemet” via mitt riktiga konto (som verkar vara helt opåverkat) och följde Istagrams uppmaning att byta lösenord. Efter någon timme upphörde plingen. Men det var inte över.

Nästa kväll vid samma tid drar det igång igen. Nu ringer några vänner för att kolla vad jag vill. Andra berättar att de fått ”min” fråga men struntat i att svara. Kloka människor som känner mig väl och vet att jag aldrig skulle…

Skärmdump av mitt fejk-konto

Tack alla som brydde sig – och varnade.

Jag upprepar min anmälan till Instagram och byter lösenord ännu en gång. Samtidigt publicerar jag en varningstext i mina så kallade digitala kanaler och anmäler mig själv – eller rättare sagt det fejkade kontot. 

Då sprack trollet i solen. Peppar, peppar – ta i trä!

Over and out!

PS Följ gärna mitt riktiga konto på Instagram: @birgitaklepke


Vem är Birgita Klepke?

Birgita Klepke är journalisten som blev komiker samma år som hon fyllde 60. Sedan dess uppträder hon regelbundet och har bland annat gjort standup-föreställningarna Från klamydia till inkontinens och Hur svårt kan det va?.

Klicka här för att läsa fler blogginlägg från komikern Birgita Klepke.

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play