Träna för att behålla din funktion

30.5.2022

Det är viktigt att hålla sig fysiskt aktiv. Även för äldre. Kanske till och med i synnerhet för äldre. Numer finns det gott om forskning som visar att vi kan både förebygga och behandla de flesta sjukdomar med olika former av fysisk aktivitet. Världshälsoorganisationen WHO har gjort en lista på olika former av fysisk aktivitet för de som är äldre än 65 år. Här kan du läsa mer om den här listan. I den här texten ska vi diskutera olika sätt att träna.

Det är särskilt viktigt att träna explosivt när vi blir äldre

Men vi börjar med att definiera själva ordet träning. Att träna innebär att försöka bli bättre på något. Oavsett om det är fysisk träning, att lära sig ett instrument eller något annat en person vill bli bättre på.

Definitionen är viktig. Om vi promenerar en timme åt gången tre gånger i veckan så tränar vi inte. Inte om vi inte har några mål. Försöker vi gå längre eller snabbare så blir det träning. Det kan också handla om att öva på att gå långa sträckor utan att få ont.

Nu när vi vet att träning innebär att försöka bli bättre på något så kan vi börja inventera oss själva för att se vad vi behöver bli bättre på. I WHO:s rekommendationer så finns motion, styrketräning, balans och stillasittande med som områden för fysisk aktivitet.

Vad behöver du bli bättre på?

Den frågan ställer jag till alla oavsett ålder. Tänk på något som var lätt för fem år sedan men som blivit lite svårare nu. För någon är det att springa milen. För någon annan är det att göra en kullerbytta. Vissa personer har fått svårare att tvätta fötterna i duschen eller att ta sig upp från golvet. Det är där vi börjar vår träning, där vi har störst nytta av den. Kroppen anpassar sig efter de krav vi ställer på den så länge vi är någorlunda friska. Det välanvända uttrycket “Det är aldrig för sent” stämmer.

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play