Fem olika sorters våfflor!

20.3.2020

Vi räknar ner dagarna till årets våffeldag! Krispiga, frasiga, fluffiga bakverk som avnjuts med valfritt pålägg – Min favorit är hallonsylt och grädde eller den matigare varianten med räkor!

Som sagt finns det en mängd olika varianter, både den sötare varianten och den lite matigare. Den 25e mars är det dags för våffeldagen och med hjälp av den här samlingen av recept kommer du vara fullt redo att bjuda på en riktig buffé av olika våfflor! Självklart äter vi våfflor året om och begränsar inte intaget till endast en dag. Det är dessutom en perfekt rätt att tillaga i dessa tider när man lätt blir rastlös i hemmet. Prova nya recept och varianter på den klassiska våfflan! Ingredienserna som krävs är även sådana du allt som oftast har i skafferiet, och som sagt kan du toppa med vad du än hittar i kylen – Kanske får du till en ny favoritkombo med lite kreativitet!

  1. Den klassiska våfflan (ett måste på våffelbordet!)
  2. Bananvåfflor
  3. Chokladvåfflor
  4. Gröna våfflor med lax
  5. Våfflor med ost och räkor

Den klassiska våfflan 8 st

3.5dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 st ägg

4 dl mjölk (gärna av den gräddigare varianten)

100 g smör 

En nypa salt

Börja med att ta fram våffeljärnet och sätt i kontakten så att det är redo när du ska grädda din färdiga smet. Nu sätter vi igång att blanda vetemjölet, saltet och bakpulvret. Vispa sedan ner båda äggen och mjölken (det kan vara lättare att ta lite i taget för att undvika klumpar). Rör ner det smälta och avsvalnade smöret men spara lite till att pensla våffeljärnet så de inte fastnar! 

När du känner att du fått till en klumpfri smet är de färdiga att läggas på våffeljärnet. Ta ca en dl, eller tills att hela formen är fylld, fäll ner järnet och grädda tills att våfflan fått en gyllene färg! 

Bananvåfflor 8 st

2 st bananer, gärna lite övermogna och lagom bruna

4 st ägg

2 nypor salt

1 tsk bakpulver

En tsk kakao eller kanel beroende på vad du föredrar

50 g smör 

En barnsligt god och enkel variant av den klassiska våfflan! Börja med att mosa bananerna ordentligt med en gaffel. Tillsätt sedan alla ingredienser på direkten och vispa ordentligt tills du får en smet. Eller gör det ännu lättare genom att lägga ingredienserna i en bunke, koppla in din stavmixer och mixa tills du har en jämn smet. Hetta upp våffeljärnet och smörj med smör innan du gräddar en gyllenbrun bananvåffla!

Topping till dessa är såklart upp till dig men jag kan rekommendera en skivad banan med jordgubbar, grekisk yoghurt som du sedan ringlar över honung och krossade valnötter. 

Chokladvåfflor

Utgå ifrån grundreceptet för våfflor och tillsätt: 

2 msk kakao

1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker 

Gärna lite smält choklad av valfri sort 

Här börjar du genom att smälta smöret och röra ner din valfria choklad tills den är smält. Blanda sedan de torra ingredienserna. Tillsätt äggen och mjölken och blanda till din smet är klumpfri. Nu rör du ner din chokladsmet tills även den är utblandad! Grädda våfflorna tills de är krispiga! 

Toppa med vaniljglass och chokladsås! Mums! 

Gröna våfflor med lax

En matig variant som även den är lätt som en plätt (eller ska vi säga lätt som en våffla?)

Gör smeten precis som den klassiska våfflan men här använder du en stavmixer och mixar ner några nävar grön sallad. Gärna spenat! (Använder du fryst sallad är det bäst att du tinar den och pressar ur all vätska innan)

Som topping på dessa tar jag mer sallad, rökt lax och ägg! Gärna pocherat men ibland kokar jag det bara löst eller steker det och lägger på min våffla!

Ps. Är det svårt att få i dina barnbarn grönsaker är detta perfekt (min mormor lurade i mig grönsaker på det sättet). Den gröna salladen i våfflan smakar nämligen ingenting och du kan använda även den sötare toppingen på denna våffla också! 

Våfflor med ost och räkor! 

2 halloumiostar

Potatismjöl

Smör

Våfflor som görs nästan bara på ost, vilken grej va´! Riv din halloumi på den grövsta sidan av rivjärnet och pudra över lite potatismjöl så att vätskan dras ur. Smöra sedan ditt våffeljärn ordentligt och grädda tills våfflan blir gyllene och krispig och ta sedan ut den. 

Till topping rekommenderar jag varmt skalade räkor, ruccola, avokado och creme fraiche! Vill du lyxa till det ytterligare passar dessa även perfekt med rom, rödlök och smetana!

Smaklig våffel-måltid! 

-KajsaBli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play