Där jag växte upp fanns det en gubbe som hette Hackan. Egentligen hette han Bengt, men alla kallade honom Hackan. Egentligen var han inte heller någon gubbe, utan kanske runt tjugo. Som vuxen fattar jag ju att han var mobbad, men då var namnet logiskt. Hackan gick nämligen med ansiktet riktat mot marken och ordet gamnacke var lika lite bekant som orden dator och Internet.

Nu – drygt 50 år senare – är det jag som är Hackan. Senaste hälsokollen visade att jag blivit minst två centimeter kortare. Va? Om detta fortsätter kommer jag att räcka mig själv till midjan om 10-15 år.

Och så kommer det troligen att bli eftersom allt tyder på att eländet är ärftligt. Jag minns med obehag hur min mamma och mina mostrar stod dubbelvikta och skvallrade vid diskbänken på släktmiddagarna.

Tillfälligt löser jag ”problemet” genom att undvika att se mig själv från sidan. Det är samma knep som när jag (lååångt innan Kim Kardashian satte agendan) tyckte att jag hade för stor rumpa.

Men vem lurar jag egentligen? Innerst inne vet jag ju att det är en åldersmarkör; att titta var en går, ta allt kortare steg och lyfta fötterna så lite som möjligt från marken. Om jag inte skärper mig kommer jag snart för säkerhets skull att börja gå bredbent för att inte riskera att tappa balansen. Fallolyckor blir nästa stora snackis bland väninnorna.

Herregud skärpning – jag är ju ”bara” 65. Och fullt frisk.

Så min utmaning i höst är: 

Sträck på dig! Lyft på fötterna! Ta ut steget! Och framför allt – lyft blicken.

Vem vet vad jag kan få syn på då?

/ Birgita


Vem är Birgita Klepke?

Birgita Klepke är journalisten som blev komiker samma år som hon fyllde 60. Sedan dess uppträder hon regelbundet och har bland annat gjort standup-föreställningarna Från klamydia till inkontinens och Hur svårt kan det va?.

Klicka här för att läsa fler blogginlägg från komikern Birgita Klepke.

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play