Att vara aktiv i sommarvärmen

27.6.2022

Att det är väldigt varmt vissa dagar på sommaren kan vara både härligt och jobbigt på samma gång. Särskilt för de som inte har samma rörlighet som förr. I det här inlägget får du tips på hur du håller dig aktiv trots att det är varmt.

Om du inte rör på dig finns det risk för negativa spiraler av: Hög värme-> Trötthet -> Minskad fysisk aktivitet -> Minskad aptit och törst -> Uttorkning.

När det är riktigt varmt så är det fortfarande viktigt att röra på sig. Om du inte rör på dig finns det risk för negativa spiraler av: Hög värme-> Trötthet-> Minskad fysisk aktivitet-> Minskad aptit och törst-> Uttorkning. Det kan vara livsfarligt, särskilt för äldre. Samtidigt så är ju fysisk aktivitet och träning saker som gör att vi svettas och blir överhettade. Här kommer några tips som du kan använda för att ändå få till meningsfulla träningspass.

När det är riktigt varmt så kan det vara bra med några tips om hur du håller dig aktiv i värmen.

Förbered och anpassa din aktivitet efter värmen

Förbered dig. Även utan fysisk aktivitet så bör du förbereda dig de dagar som blir riktigt varma. Börja med mat och vätska tidigt på dagen.

Drick vätskeersättning både innan och efter aktiviteter. Vätskeersättningstabletter finns att köpa i de flesta matbutiker och apotek. Vill du inte köpa så kan du enkelt göra egen. Här är en länk till egen vätskeersättning.

Om man är senior och ska utföra fysiska aktiviteter så är det bra att välja aktiviteter som till exempel styrketräning (lugn sådan), balansövningar eller yoga. Det finns alltid något att träna, särskilt de övningar vi inte brukar göra. Ta det lugnt. Om dessa pass inte blir dina bästa, jobbigaste eller jobbigaste pass så gör inte det något. Du har behållt en rutin. Det är avgörande för att få bra resultat av sin träning. Dela gärna med dig av egna tips i kommentarsfältet!

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play