Har du för mycket att göra?

29.5.2019
Har du mycket att göra?

Du vet den där känslan du får när du har för mycket att göra? Stressen, olusten, ångesten över att kanske glömma något eller att inte hinna med. Känslan av att att inte ha kontroll. Det är inga sköna känslor, eller hur? 

Att vi ofta skyller på att tiden inte räcker till hjälper oss knappast. Det handlar sällan om att vi inte har tillräckligt med tid. Det handlar om att vi väljer att lägga den på fel saker. 

Så här blir du bättre på att få rätt saker gjorda:

  1. Skriv ner alla saker du behöver göra den närmaste veckan på ett papper. Vår hjärna gillar att generalisera och dessutom överdriver den ofta, speciellt när vi har mycket att göra. Det känns många gånger som att vi har 1000 saker igång samtidigt men när vi har det på papper är det oftast inte så illa. Det kan kännas mycket när vi försöker hålla alla saker i huvudet. Bara genom att skriva upp det istället får vår hjärna en chans att vila.
  2. När du fått ner sakerna på ett papper har du fått en bättre överblick över vad du behöver göra den närmaste dagarna. Ställ dig själv frågorna:
  • Vad är viktigt för mig att göra just nu?
  • Vilka saker vill jag göra och vilka saker kan jag delegera till andra, stryka eller flytta fram? 

Prioritera och planera!

  1. Delegera eller stryk dem som inte är viktiga just nu. Det handlar om att prioritera, välja och välja bort. 
  2. Planera in sakerna du behöver göra. Det räcker oftast inte med att bara bestämma oss att vi ska göra sakerna. Vi är bara människor, och det är mänskligt att glömma saker oavsett om vi har lite eller mycket att göra! För att få saker gjorda är det två saker vi behöver bli bra på.
  • Det ena är att planera in dem, dvs lägga in i kalendern när och vad du ska göra.
  • Det andra, som för många av oss är det svåraste, är att göra dem på utsatt tid. När det väl är dags att göra sakerna så finns det ofta 100 andra saker som vi hellre vill göra.

    Men kom ihåg att sakerna på din lista är där för en anledning. De är där för att de är viktiga för dig. Följer du mina tips kommer du snabbt bli bra på att utnyttja din tid på rätt sätt. Då blir dessa listor inte hur långa som helst utan listan blir istället kortare och kortare. Inte för att det plötsligt är färre saker som behöver göras, du blir bättre på att välja vad du ska lägga din tid på. Dessutom får du nu sakerna gjorda precis som du sagt, istället för att de läggs på högen av saker du ännu inte tagit tag i.

Som sista ord skulle jag verkligen vilja uppmuntra dig att inte bara läsa det här, utan ge dig själv tid att göra övningen.

Att läsa gör inte att du blir bättre på det här, att göra gör det.

Och känner du att du vill ha mer hjälp med de här sakerna så tveka inte att höra av dig till mig. Det här är precis vad jag hjälper till med.

Klicka här för att komma i kontakt med mig!

Söker du något som utmanar dig ännu mer? Klicka här för att se Still Actives kurser och föreläsningar!

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play