Recept på julens godaste pepparkakor!

4.12.2019
Baka pepparkakor med Still Active

Det ska dekoreras, köpas gran, tändas ljus och framförallt baka pepparkakor! Att julen associeras med traditionella maträtter och sötsaker är känt över hela världen, trots att alla har något eget!

Pepparkakor har funnits i flera sekler. Faktum är att det redan under 1300-talet kan ha förekommit då man har hittat inköpslistor som anger att det bakades pepparkakor till bröllopet mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Nemur år 1335. Men det var inte förrän på 1800-talet som pepparkakan här i Sverige kom att förknippas med julen. På söndag är det pepparkakans dag, den 9e december, en dag som funnits i 22 år. Med tanke på att den så lägligt infaller i samband med andra advent, och precis efter vår första medlemsglögg, tar jag tillfället i akt att tipsa om mitt favoritrecept på just pepparkakor!

Att få till julens bästa pepparkakor innebär en del förberedelser, men det är det värt!

Degen är lätt att få ihop och det är precis lika lätt att kavla ut och grädda som det är med en färdigköpt deg. Men det här blir mycket godare! Först och främst måste degen vila i minst 12 timmar innan du bakar färdigt dina kakor. Detta för att degen verkligen ska ta smak av alla kryddor. Tänk då på att plasta in den ordentligt så den inte får smak av något annat som finns i kylen. Andra tipset är när degen väl vilat klart och du ska börja göra kakorna är att det underlättar något enormt om degen förblir kall när du ska flytta över kakorna till plåten, är den varm faller den lätt isär. Sista tipset ger dig riktigt krispiga kakor genom att att kavla degen så tunn du bara kan. Det i kombination med att pensla bakplåtspappret med smält smör ger dig julens godaste pepparkakor!

Nu till självaste receptet!

Ingredienser:

Rumsvarmt smör (samt lite extra för pensling av plåt)  350g
Strösocker 5 dl
Ljus sirap 2.5 dl
Vatten 1 dl
Vispgrädde 1.5 dl
Kanel mald 1 msk
Nejlika mald 0.5 msk
Ingefära mald 0.5 msk
Kardemumma mald 0.5 – 1 msk
Citronsaft 3 msk
Bikarbonat 1.5 msk
Vetemjöl 14 dl

Börja med att vispa ihop smör, strösocker och sirap så fluffigt du kan. Koka upp vatten tillsammans vispgrädde och alla kryddor snabbt och tillsätt detta i den fluffiga smörblandningen. Vispa ihop detta innan du tillsätter citronsaften. Mjölet blandar du tillsammans med bikarbonat och blandar ner det lite i taget. Arbeta ihop alltsammans till en smidig deg och plasta in i kylen, det underlättar om du delar upp degen i mindre delar innan.

När du låtit degen vila i kylskåpet, minst 12 timmar men jag rekommenderar ett helt dygn, så tar du fram den och börjar kavla! Det blir bäst om du lyckas få till kakorna riktigt tunna och för att de inte ska fastna på kaveln kan du kavla den under bakplåtspapper. Dra sedan bort pappret och välj ut några fina former som du trycker pepparkakor av. Pensla ett bakplåtspapper med smör och lägg dina kakor på plåten. Grädda dem mitt i ugnen på 200°C i 4-5 minuter, håll koll eftersom det går undan! Innan du flyttar över kakorna till ett galler, låt dem svalna något så de inte viker sig och du bränner fingrarna.

Pepparkaka

Nu kan du njuta av dina egna pepparkakor, antagligen julens godaste, kanske har du också dekorerat dem fint med kristyr eller äter dem med mögelost!

Lycka till med dina pepparkakor och god jul!

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play