När ska du undvika träning?

5.7.2022

Träning är bra för många saker men ibland behöver vi vara försiktiga.

Vi pratar ofta om träning och motion som en mirakelmedicin mot allt från depression till cancer. Dessutom ska vi nå upp till WHO:s riktlinjer om fysisk aktivitet för att behålla vår hälsa. Och visst finns det många fantastiska exempel, berättelser och studier som visar upp makalösa resultat. Naturligtvis ska du bara träna när du känner för det och om du känner dig trygg med övningarna. Men vid vissa tillfällen är det riskfyllt eller till och med olämpligt att träna. Så när ska man undvika träning? Vi listar några av de vanligaste situationerna då du inte bör träna utan att ha rådfrågat en vårdgivare.

Här är några tillfällen du ska undvika träning:

·  Äter du mediciner som du inte får köra bil på så bör du rådfråga en fysioterapeut eller liknande innan du sätter igång. Orsaken är att det kan öka fallrisken eller påverka ditt medicinska tillstånd. Då bör du undvika träning.

Träning vid depression?

·  Depression. Träning och motion är bra för att lindra och i vissa fall vara en del av behandling vid depressioner. Om en person lider av djup klinisk depression, utmattningsdepression eller liknande så kan träning leda till stor utmattning som tar lång tid, i vissa fall flera dagar, att återhämta sig ifrån. Kanske inte direkt farligt, men det kan påverka läkningen negativt. Dessutom är det tråkigt och omotiverande att bli helt slut av fysisk aktivitet.

·  Var försiktig om en person har en konstaterad undernäring. Det finns en risk att träningen bryter ned mer än den bygger upp. Då ska framförallt muskelstärkande träning ske med försiktighet och gärna i samråd med någon som är kunnig inom nutrition och kost.

·  Rehab och träning är viktiga komponenter för läkning vid frakturer. Men det bör ske under uppsikt av en fysioterapeut eller annan lämplig vårdigvare. Förr i tiden var det absolut immobilisering och vila som gällde vid frakturer i kroppen. Men idag vet vi att läkning ska ske i rörelse- bara det är rätt mängd och på rätt sätt.

·  Om du är förkyld eller har feber ska du undvika träning. Däremot kan du fortfarande öva balans och rörlighet om du har ork för det.

Träning vid cancer?

·  Vid tumörer som spridit sig till skelettet bör fysioterapeut eller behandlande läkare konsulteras innan en person ägnar sig åt muskelstärkande övningar. Vid vissa former av cancer har tung styrketräning visat på oväntat bra resultat som del i behandlingen. Därför är det viktig att du frågar din läkare innan träning undviks.

·  Om träningen gör ont på ett oväntat sätt (vi menar inte träningsvärk) eller om värken stannar mer än två dagar efter passet så bör orsaken till det undersökas innan du ger dig på samma träningspass igen.

Träning vid artros?

·  Den vanligaste orsaken till ledvärk är artros. Styrketräning har visat sig synnerligen effektivt som behandling vid många av de vanligaste artrossjukdomarna. Men den näst vanligaste orsaken till ledvärk hos äldre är biverkningar från vätskedrivande läkemedel. Så har du ledvärk och samtidigt äter vätskedrivande läkemedel så kontakta din behandlande läkare.

Din kropp behöver rörelse och träning för att fungera optimalt!

Förutom ovannämnda situationer så är det nästan alltid riskfritt att träna och motionera. Framförallt är det roligt och tryggare när man gör det i sällskap. Och kom ihåg att ovan exempel gäller bara när du tar i ordentligt eller tar ut dig fysiskt. Din kropp behöver rörelse för att fungera optimalt!

Har du några frågor om träning vid olika tillstånd? Skicka ett mail till oss så berättar vi mer.

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play