Säker i solen? Mina tips om solskydd!

22.6.2020

Sommaren är här med full kraft och solen är stark – Det är dags för solskydd! Väderprognoserna visar höga temperaturer och strålande sol. Dessutom skyltar dem med rubriker som avslöjar att värmen kommer i nya nivåer under sommaren!

Eftersom vi fortfarande rekommenderas att hålla oss hemma och att hålla avstånd, blir det många soltimmar för min del. Jag tar med mig morgontidningen ut, tar en promenad för lite rörelse. Lunchen avnjuts gärna i solen och om kvällen inte blir allt för kall blir det både kvällspromenad och kanske till och med middag ute. Något jag ofta glömmer är att solen inte bara bränner när man sitter ute i solen. Den når dig när du cyklar, den når dig när du promenerar och den når dig till och med i skuggan. Solskydd är ett måste under alla timmar utomhus!

Alla timmar i värmen och solen blir påfrestande på både kropp och knopp vilket är varför jag tänkte dela med mig av mina bästa sommar-solskydd-tips!  

Glöm inte att använda solskydd! 

Vi är alla bekanta med solens UV-strålar, både UVA och UVB skadar oss om vi inte är tillräckligt försiktiga. Din hud ska skyddas med ordentligt av solkräm, varvas med skugga och inte exponeras alldeles för mycket i solen. 

Även håret slits av de starka strålarna. 

Håret blir torrt, trassligt och tappar sin glans. För både hud och hår finns flera typer av produkter, vilken du väljer är en smaksak men jag föredrar ändå mousse för min hud och en spray för håret. En solskydd spray är solskyddet som oftast passar bäst för oss med lite tunnare hår, medan krämer eller mousse fungerar toppen för de tjockare lockarna. 

Solkräm för alla hudtyper!

Vi vet om solkrämen, men hur ska man egentligen applicera den på bästa sätt? Hur ofta ska man egentigen smörja in sig? Hur gör man med pigmentfläckarna? 

Mitt första tips är att hålla sig undan alla solkrämer med alkohol, parfym och färgämnen. Gällande pigmnentfläckar finns det flertalet solkrämer med fokus just på pigmentfläckar. Oavsett solkräm är det viktigt att komma ihåg att det bästa skyddet är skuggan. Att inte vistas i solen för mycket. 

Använd alltid solhatt eller keps i kombination med solkrämen – och varva genom att hålla dig i skuggan! 

Trots att du håller dig i skuggan och har hatten på dig måste du komma ihåg att det inte räcker att smörja in dig en gång per dag. Hur ofta du ska bör smörja in dig beror helt och hållet på dig som person. Hur mycket du bardar, är ute och svettas. Jag har som regel att applicera ett nytt lager varje timme! 

Sola långsamt och använd en högre SPF till en början. Slösa ordentligt på din solkräm, ta gärna dubbelt så mycket som du tror behövs. 

Efter en dag i solen ska du dessutom ge din hud lite extra mycket kärlek! Ta en lång, ljummen dusch och skölj bort alla rester av solkräm, svett och smuts! Efter din uppfriskande dusch ska du istället dränka huden med fukt. Använd gärna både serum och kräm, bäst är om du även använder aftersun då de innehåller aloevera. Det återfuktar inte bara, de ger näring, minskar rodnad och gör att brännan håller desto längre.  

Vill du ha fler tips på hur du kan förgylla stunden för dig själv efter en lång dag i solen? Gör ditt eget hemmaspa – Klicka här för att se alla tips

Drick vatten! 

Det handlar inte bara om yttre återfuktning, det krävs också att du dricker ordentligt för att hålla dig kyld. Fukten ska komma inifrån och ut, dricker du inte tillräckligt under de varma dagarna lovar jag dig att huvudvärken kommer som ett brev på posten. Godast är om du förbereder en stor karaff med hackad frukt i kylen, och när du känner dig törstig tar du dig ett stort glas med iskuber!

Glad sommar! Njut av solen – men var försiktig!

-Kajsa

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play