Sommaren fylls med lekar!

13.6.2020

De ljusa kvällarna blir inte bara längre och längre, de bjuder även in till en mer livfull stämning! Möjligheten att sitta ute gör att vi alla kan umgås och för mig innebär även sommarkvällar en fest över generationsgränser. Snabbt efter middagen röjs det undan för ett parti kubb, lite midsommarlekar, brädspel eller snapsvisor. För mig går sommaren hand i hand med alla typer av lekar, gör den det för dig också? 

Inför midsommar har du säkert redan fått ihop en och annan lek på schemat. Som vanligt är jag lekledare och jag blandar alltid de traditionella lekarna med ett ess från min rockärm. De klassiska lekar som jag hoppas att du också brukar göra är förstås:

  • Hoppa säck
  • Springa med potatis/ ägg på en sked (men kom ihåg att du ska ha en egen sked, speciellt i dessa tider). 
  • Stövelkastning 
  • Kubb 
  • Och självklart dans runt stången (om din sommarkväll råkar vara midsommar!) 

Dessutom tänkte jag dela med mig av några av mina favoriter. Tips på lekar som är relativt lätta att ordna, men ack så roliga! 

SPIK I PLANKA 

Du behöver:

  • En spik, hammare och planka per lag

Hur du gör: 

Det hela går ut på att varje lag ska slå ner en spik i en planka så fort som möjligt. Det kan tänkas låta enkelt, men lägg på all den stress och press som kommer med en tävling så blir det desto svårare! Varje deltagare ska sedan springa eller turas om att slå ett slag i taget och så fort som möjligt slå ner spiken i plankan. Böjer sig spiken är det tyvärr bara att börja om… 

VISSLA MED KEX 

Du behöver: 

  • Ett paket mariekex per lag (oavsett märke, se till att kexen är extra torra!) 

Hur du gör: 

Sätt upp ett visst antal kex som varje deltagare ska äta upp, i tur och ordning. Kexen ska tuggas på och deltagaren ska så fort som möjligt få till en vissling, eller en hel melodi om man själv tycker det verkar för enkelt! 

MUSIK-QUIZ

Du behöver: 

  • Lite förberedelser, papper och penna till varje lag, en enhet som kan spela musik samt en högtalare. 

Hur du gör: 

Som ledare behöver du ordna med en del förberedelser – men tro mig, det är det värt! Säkerligen kan du hitta färdiga musikquiz som redan ligger på internet men desto roligare blir det om du ordnar det själv. Därefter väljer du och vrakar bland gamla klassiker, dina favoriter, sentimentala låtar som väcker minnen, hits idag etc. som lagen sedan ska få gissa på efter att du spelat en liten snutt. Även här kan du variera dig, du kan välja om det ska gissas på både titel och artist, om årtal ska räknas med, om det är en viss film låten kommer ifrån, om de låtar du spelar följer ett visst tema. Listan går att göra lång och musikquizet blir bara roligare ju mer du varierar det! 

PENNAN I FLASKAN 

Du behöver: 

  • Snören till alla deltagare, flaska och en penna till varje lag

Hur du gör: 

Varje deltagare ska knyta snöret runt midjan, och när det är respektives tur ska även pennan fästas längst ner på ”svansen”. Sedan ska deltagaren springa fram till flaskan och så snabbt som möjligt lyckas doppa pennan i flaskan innan hen byter av med nästkommande deltagare. Pennan ska alltså hängas på snörets ena ände och den ska svänga fram och tillbaka mellan benen.

Lekar inför sommaren!

Det var allt för mig den här gången! Ladda upp med mängder av lekar för att fylla sommarens alla dagar.

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play