Varför förändring är så svårt

17.5.2019
Förändring med Hälso-Helen

Vet du varför förändring är så svårt? För att vår hjärna inte gillar förändring.

Förändring betyder att den behöver gå ifrån automatisk (ja, din hjärna vill helst gå på autopilot) till manuell styrning. Det här tar väldigt mycket energi för din hjärna som mycket hellre sparar energin ifall det skulle dyka upp något farligt som den behöver fly ifrån (inte särskilt troligt i vår tid, men better safe than sorry).

Hjärnan lever också på gamla meriter och i det förflutna. Den tittar tillbaka hur du hanterat liknande situationer och är övertygad om att det kommer gå likadant även denna gång. Är det något du inte du gjort tidigare så blir det ett ännu större motstånd. Nytt kan betyda farligt och det gillar inte hjärnan.

Så på ena sidan står du och försöker göra en förändring och på andra sidan står din hjärna som skriker och stretar emot. Jag tror att du kan gissa vem som oftast vinner? Hjärnan förstår inte att det som finns på andra sidan oftast är så mycket bättre än det du har idag. Den vill bara väl men står ofta i vägen för våra allra största drömmar.

Betyder det att förändring är omöjligt?

Inte alls. När du nu vet det här om din hjärna så är det ganska lätt att få den med på tåget. När du gör något nytt eller annorlunda så kommer din hjärna försöka tala dig ur det, den kommer att hitta alla ursäkter till varför det inte kommer gå. Men det som är så bra med vår hjärna är att när du bevisar motsatsen så ger den med sig.

När du tar dig förbi de första hinderna och visar hjärnan att det visst går och att det inte alls är farligt så kommer den att slappna av och med tiden skapa nya mönster och kopplingar. Förändringen blir lättare. Och desto mer erfarenhet du får på att göra förändringar, desto snabbare och enklare kommer det att gå.

Så det du behöver göra är att inte lyssna på hjärnan (lättare sagt än gjort, jag vet) och bygga upp vanan att hålla löften till dig själv. För om du inte gör det så kommer hjärnan vara där direkt med ”vad var det jag sa?” Du behöver bevisa att den har fel. Att du visst kan, att du har precis så mycket tid som du behöver och att rätt tid är nu.

Låt den inte tala dig ur dina största drömmar 

Jag VET att du kan.

-Helen

Klicka HÄR om du vill läsa mer av mig!

Klicka HÄR för att kontakta mig!

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play