Yoga för en balanserad vardag!

7.12.2021

Yoga är perfekt träning för äldre! Träningsformen har så många positiva utslag i äldres hälsa, samtidigt som den är lätt att komma igång med och utföra hemma såväl som på gymmet. Yoga är en skonsam träning för både kropp och själ. Det fantastiska med yogan är att den innehåller något för alla och man kan aldrig bli för gammal för att testa. Genom att utgå från dina egna förutsättningar och behov kan du välja de delar som fungerar bäst för dig. 

Varför yoga?

I takt med att vi blir äldre är det viktigt att upprätthålla vår rörlighet, styrka och balans för att undvika fall och skador. Dessa tre delar är alla något vi jobbar med i yogan. Inte bara hjälper en förbättrad balans dig att undvika fall som leder till skador, skelettet skyddas även bättre genom att det stärks upp samtidigt som den muskulära styrkan ökar. Med hjälp av en regelbunden yogapraktik kan du lindra, såväl som förebygga skador och åldersrelaterade sjukdomar. Men yogan är så mycket mer än bara det fysiska, det handlar mycket om att skapa harmoni och balans mentalt genom att hitta fokus och bli tryggare i sig själv.

Att utöva yoga

Yoga kan utövas både stående, sittande på en stol och liggande. Man arbetar med mjuka rörelser med utgångspunkt i varje individs förutsättningar samt med andning och avslappning. Andningsövningar är en grundpelare i all sorts yoga. Genom andningen kan vi bland annat släppa spänningar i kroppen, komma ner i varv mentalt samt få återhämtning i både kropp och själ.

När vi utövar yoga vill vi släppa alla prestationskrav och måsten, vilket gör att den kan individanpassas efter behov och dagsform. Genom att lyssna på vad du behöver, just här och nu får du ut allra mest av din yogastund, och lär på samma gång känna dig själv på helt nya plan.

Yoga är för alla!

Du behöver inte var ung och smidig för att utöva yoga! Alla kan yoga, oavsett om du är pigg och lever ett aktivt liv, har begränsad rörlighet såsom svårigheter att ta dig upp och ned från golvet, har sömnproblem, svårt att ta dig hemifrån eller bara vill känna mer lugn och avslappning i ditt liv. Känn efter vad du behöver, både fysisk och psykiskt, och utgå därifrån. At utöva meditation i samband med yoga ger dig en grund och ett lugnt sinne

Fördelar med yoga

  • Balansen förbättras och fallolyckor förebyggs därmed
  • Kroppens muskler och leder stärks, vilket förebygger skador
  • Cirkulationen i kroppen ökar
  • Kroppens rörlighet bli större när vi mjukar upp och sträcker ut musklerna
  • Bidrar till förbättrad sömn
  • Skapar lugn och ro i kropp och sinne
  • Kan minska oro
  • Ger ett ökat fokus

Har du inte testat Yoga så rekommenderar vi dig att göra det – Det gör Gott, vi lovar!

Bli först med att kommentera inlägget

Ladda ned på Google Play